Legjobb Filmek

A sötétség útja (Mulholland Drive) – színes, magyarul beszélő, francia-amerikai thriller 2001

Mulholland Drive    

R 147 min DrámaMisztikusThriller

8.0
IMDB: 8.0/10 224,310 votes

, , ,

Nominated for 1 Oscar. Another 42 wins & 53 nominations.

France, USA

866

Report error

Az évezred egyik legrémisztőbb jump scare jelenetével büszkélkedő mozi nem horror, de hogy pontosan mi is, azt talán még David Lynch sem tudja. Annyi biztos, hogy van benne két(?) nő, egy vörös függöny, némi Hollywood, csipetnyi leszbi-akció és egy borzongatóan tragikus énekprodukció. És ha nagyon koncentrálunk, amikor a filmbéli doboz kinyílik, talán megláthatjuk benne ama nagy kérdésre adott választ.
Leírás
A világhírű és sikeres fenegyerek David Lynch rémálma az angyalok városában folytatódik. A Mullholland Drive televíziós sorozatnak indult, úgy, mint korábban a Twin Peaks. A sorozatos heti televíziós megmérettetésre azonban Lynch izgalmas film noir-t ötölt ki, amely erotikus thriller, börleszkbe hajló tragikomédia, melodramatikus love story, szimbolikus ars poetica, szarkasztikus társadalomkritika és pszicho-horror is egyben. Hamisítatlan Lynch-mix tehát. Aztán a vágóasztalon rejtélyes puzzle-t rakott össze, amelynek megoldásához az összes motívumgazdag epizódra emlékezni kell.

A történetben minden részlet fontossággal bír – rájövünk, amikor visszafelé haladva fejtegetjük és kötögetjük a cselekményszálakat. Minden titok nyitja és kulcsa a bérlimuzin utasa, egy gyönyörű hollófekete hajú, nagyestélyis nő. Tökéletesre metszett arca Hófehérkéé, a teste Jayne Mansfieldre emlékeztet, akit mindjárt az elején el akarnak tenni láb alól. Ekkoriban landol az Ontario állambeli Deep Riverből a sejtelmes femme fatale pandanja, egy törékeny, ártatlan, szőke kis nő, kedves, naiv és optimista. A filigrán szőke Betty világrengető ambíciókkal érkezik a nagyvárosba, hogy ideiglenesen befészkelje magát színész nagynénje üres házába, amely időközben Rita rejtekhelye lett.

No links available
No downloads available

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Related movies